kolekce

Všech 12 knih

2550 3000

sleva 15%

kolekce

Zrození a znovuzrození

624 780

sleva 20%

kolekce

Příběh

833 980

sleva 15%

kolekce

Otázky a odpovědi

863 1015

sleva 15%

Chamtivost a úloha peněz

kategorie: Rozhovory

Otázka - Jak nahlíží spirituální svět na problém chamtivosti na Zemi?

Odpověď - Ti, co hromadí materiální bohatství mají ve skutečnosti nemocnou duši. Emmanuel obvykle říkává, že bytost, která jen hromadí, hromadí a hromadí materiální bohatství je velmi nevyrovnaná, protože není dále užitečná v práci, vzdělání, dobročinnosti a v pomoci bližním.

Kdo jedná tímto způsobem je nemocný a jistě bude čelit důsledkům takové odchylky od skutečnosti v dalším životě. Přátelští Duchové považují peníze za jakousi krev společnosti. Když beze smyslu umístíme peníze na jedno místo, aby sloužily ve prospěch našich rozmarů, vytvoříme v organismu společnosti takzvanou "trombózu" v oběhu krve. Znemožníme cirkulaci a poneseme odpovědnost za naše nepromyšlené jednání.

Jak říkají naši duchovní přátelé: "V žádném případě nemůžeme zavrhnout peníze a nebo zneužívat jejich úlohu. Není vždy pravdou, že bohatství znamená štěstí."

Ti, co se těší materiálnímu bohatství ve skutečnosti spravují majetek Boha.

Z mnoha z nich se stávají naši dobrodinci. Vytváří práci, pomáhají ve vzdělání, zakládají školy, pomáhají opuštěným dětem, zachraňují nemocné bez podpory. Potřebujeme ocenit druhy, kteří mají hmotné štěstí a spolupracovat s nimi, aby mohli lépe spravovat tyto zdroje, protože jsou hluboce odpovědní před Bohem. Ve skutečnosti jsou stejně bohatí i naši chudí bratři. Jak ti nejbohatší, tak ti nejchudší jsou bratry před Bohem a my musíme ocenit dobré správce peněz.


 

Tento rozhovor se konal 6. 5. 1968 ve městě Uberaba v duchovním centru "Comunhão Espirita Cristã" a byl vysílán na TV Tupi canal 4 ve městě São Paulo.
Otázky klade: Saulo Gomes
Odpovídá: Chico Xavier za vedení Emmanuela

Rozhovory

Dílo poprvé vyšlo v Brazílii v roce 1971 jako 114. kniha s originálním názvem „Entrevistas”. Obsahuje rozhovory z televizních pořadů a rozhlasu, které se konaly v letech 1968 - 1971.